T Is
Goed
Zo

A Dignified Death

Eelco kiest voor de dood. Hij krijgt euthanasie. Een film over zijn missie om taboes te doorbreken, maar ook over intense vriendschap en afscheid.

  • Regisseur en producer Jesse van Venrooij
  • Lengte 52 minuten
  • Taal Nederlands
  • Ondertiteling Engels

Hoe zien de laatste momenten er uit van een man die er voor kiest om 'via de voordeur' uit het leven te stappen? Dat is waar 'T Is Goed Zo over gaat. Eelco was een man die psychisch ondraaglijk en uitzichtloos leed en het leven moe was. Zijn missie was om psychisch lijden en de dood als uitzonderlijke oplossing meer bespreekbaar maken in de samenleving. Een grote maatschappelijke missie. 'T Is Goed Zo is ook een intieme documentaire over vriendschap en het loslaten van de mensen die je liefhebt. In de film vertellen zijn zus, vader, moeder en beste vriendin over hoe het was om met Eelco te leven. We volgen Eelco in zijn laatste dagen, zijn media optredens waar hij zelfverzekerd over komt. hoe hij afscheid neemt en het leven verlaat middels euthanasie. Maar ook hoe het daarna met zijn familie en vriendin gaat. 'T Is Goed Zo is een intense film over een laatste missie van een man om psychisch lijden bespreekbaar te maken in de samenleving. Over Euthanasie binnen de psychiatrie.

Vertoning met nagesprek

We organiseren i.s.m diverse organisaties vertoningen van 'T Is Goed Zo met een nagesprek met de moeder van Eelco, Monique. Tijdens het nagesprek is er gelegenheid om alle vragen te stellen aan Monique en Jesse. Meestal staat de vraag centraal “hoe ga je om met een doodswens”. Zowel voor professionals in de zorg als voor mensen die in hun leven met een doodswens van een partner, kind of vriend te maken hebben zijn dit zeer waardevolle bijeenkomsten. Heeft uw organisatie interesse in een vertoning met nagesprek? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Kom in contact

Director's statement

In 2013 leerde ik Eelco kennen bij het project BroedtplaatsZ, een project waarin mensen die zorg gebruiken bloggen en Twitteren over hoe hun leven er uit ziet. Eelco was toen een van de drie personen waar ik een kort documentaire-portret van maakte. De dood was toen al een veelbesproken onderwerp, eigenlijk was het dat altijd al in het leven van Eelco. In 2016 kwam het moment dat Eelco echt zeker wist dat het tijd was om te sterven. Maar wel netjes via de voordeur. Geen suïcide maar met een gelegitimeerde euthanasie.

Omdat Eelco zich al jaren inzette om stigma’s rondom psychisch lijden te doorbreken wilde hij ook zijn laatste traject in beeld laten brengen. Omdat ik Eelco al een tijd kende vroeg hij mij om dit te doen. Dat wilde ik met alle waardigheid en respect voor hem doen. Het is belangrijk dat we ruimdenkend en genuanceerd naar euthanasie kijken in onze samenleving. Daar hoop ik aan bij te dragen met deze documentaire. Persoonlijke en maatschappelijk relevante verhalen vertellen, zonder oordeel, dat is mijn missie en samen met Eelco’s wens tegelijkertijd mijn motivatie voor het maken van deze documentaire. “De andere kant” laten zien.

Eerdere vertoningen

Vertoning met nagesprek

Als u geïnteresseerd bent in een vertoning, kunt u hier uw naam en contactgegevens achterlaten. U kunt aanvinken waarin u naast de filmvertoning geïntresseerd in bent. Wij zullen contact opnemen om te bespreken wat er mogelijk is.